Isparta Hakkında Ne Varsa Isparta Denge Patent

ispartamiz.com > Şehir Rehberi > Köşe Yazıları

Marka

Yazan: Metin ARIKAYA

Benzer ürünleri yada hizmetleri baskalarinin ürün yada hizmetlerinden ayirt etmek üzere kullanilan yada belirli bir hizmetin sunulmasi sirasinda kullanilan AYIRT EDICI ISARET marka olarak tanimlanmaktadir. Sözcükler, Sayilar, Harfler, Sekiller, Ürünün Sekli veya Ambalaji ile bunlarin birlikte sunuluslari marka olarak degerlendirilmektedir.

Marka korumasi, ürün ya da hizmetlerinde marka kullanan marka sahiplerini koruyan bir sistemdir. Marka tescilinin amaci, özel yasa ile getirilen korumadan yararlanmak anlamindadir.

Baskasi tarafindan kullanilan tescilsiz bir markanin, hak sahibi olmayan bir kisi tarafindan tescil için basvuru yapilmasi veya tescil ettirilmesi hallerinde, gerçek marka hakki sahibinin itiraz etme veya dava açarak tescili iptal ettirme yetkisi vardir.

Herhangi bir ürün için kullanilmak üzere bir marka seçimi sirasinda dikkat edilecek en önemli konu, seçilen isaretin diger markalardan farkli olmasidir.

Marka tescilleri sirasinda en önemli konu, markanin seçimi ile marka tescilinin kapsayacagi mallarin ya da hizmetlerin saptanmasidir. Markanin baskalari tarafindan tescil ettirilmis ya da kullanilan markalardan ayirt edilebilecek sekilde farkli olmasi gerekmektedir.

Marka tescilleri ile saglanan koruma, tescil edilecek marka ve markanin kullanilacagi mallar ile sinirli oldugu için, mal (ürün, esya) listesi hazirlanirken, gerçek is konusuna uygun olarak hazirlanmalidir.

NEDEN MARKA TESCILI YAPMALISINIZ?

Türkiye' de Markalarin koruma altina alinmasinin güncel hale gelmesi 1995 yilindan sonra baslamistir.1995 yilinda 556 Sayili Markalarin Korunmasi Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname yürürlüge girmis ve bu tarihten sonra da isletmeler kullanmakta olduklari ve kendilerini digerlerinden ayirt etmeye yarayan isim, sekil v.b. ibarelerle kullandiklari markalarini tescil ettirerek koruma altina aldirmaya baslamislardir.

Türkiye sinirlari dahilinde faaliyet gösteren her Isletme (ister hizmet sektöründe olsun ister ticaret, yani belirli bir emtia üretim ve satisi sektöründe olsun) muhakkak bir marka kullanmakta ve bu marka vesilesiyle de müsterilerince taninmaktadir.

Markayi önce tanitmak ve daha sonra tescil ettirmek düsüncesi Hak sahiplerini, haklarinin kaybi ile yüz yüze getirebilmektedir.

Türk Patent Enstitüsü' nce Tescil edilmemis olan markaniz yasal olarak size ait degildir.

Türk Patent Enstitüsü' nde Tescil Müracaatlari basvuru tarihine göre islem görmekte oldugundan, koruma altina alinmamis Marka, Hak Sahibi tarafindan tanitilmaya çalisildigi dönemde, baska bir basvuru sahibi tarafindan tescil altina alinabilmekte ve bu durumda Hak Sahibinin yasal yollara müracaat ederek hakkini ispat etmesi gerekmektedir.

Böyle bir hak hirsizligi ile karsilasilmasi, gerçek Hak Sahibinin ya markasindan vazgeçmesine yada maddi ve manevi açidan yipranmasina neden olmaktadir.

Marka sahiplerinin kullanmakta olduklari markalar ile ilgili çok büyük yanilgiya düstükleri bir diger husus da TICARET ÜNVANLARI’ dir.

Ticaret ünvanlarinda yer alan ve sahiplerince marka olarak kullanilan ibareler, Ticaret siciline kayit ettirilmis olmakla 556 Sayili Markalarin Korunmasi Hakkinda KHK hükümlerince korunmamaktadir.

Isletmelerin Ticaret siciline kayitli olmalari Türk Patent Enstitüsü' ne kayitli olduklari anlamina gelmez. Marka korumalari ancak Türk Patent Enstitüsü' ne yapilan müracaatla saglanir.

Bu durum bazi hallerde, önce hareket ederek markayi tescil ettirmis olan tarafin yasal yollara müracaati sonucu mahkeme tarafindan Ticaret Ünvaninin degistirilmesine karar verilmesi ile sonuçlanabilmektedir.


Yazarın Diğer Yazıları