Marka Tescili Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazan:
Metin ARIKAYA
Türk Patent Enstitüsüne basvuru yaparken dikkat edilmesi gereken bazi önemli hususlar göz önünde bulundurmalidir. Konuyu söyle açmak gerekirse;
1- Öncelikle basvuruyu yapilir yapilmaz, marka piyasada kullanilacak sekilde hareket edilmemelidir. Marka tescilleri ortalama on-oniki ayda tamamlandigi için basvuru yapilmis olmasi tescili kesinlestirmez ve Türk Patent Enstitüsü marka basvurusuna benzer bir marka görmeyip (diger kistaslar bakimindan denetledikten sonra) yayinina karar verse dahi üçüncü sahislarin itirazi ile markanin tescili aksayabilir. Her zaman en dogru yöntem yatirima girismeden önce marka tescili islemlerinin tamamlanmasidir.
2- Firmalarin birden fazla marka tescili basvurusu yapmasi da hem tescil olasiligini arttirir hem de ileride yasanabilecek aksi durumlara karsi önceden tedbir alinmis olur. Örnek: Markanin iptali için üçüncü sahislar tarafindan dava yoluna gidilebilir, yada piyasada yasanan ani ve olumsuz olaylarla markanin itibari zarar görebilir (gidacilar için bozuk gida, elektronikçiler için teknik problemler yasanmasi vs. gibi...). Bu gibi durumlara karsi yedekte tescilli markalar bulundurulmasi tescil sahiplerine hareket alani kazandirir.
3- Marka nasil kullanilacaksa o sekilde basvuru yapilmalidir. Tescilli markanin bir bölümünü kullanmak diye birsey yoktur.Bazi basvurularda firmalarin bir kaç markayi bir seferde tescile basvurdugunu görüyoruz. Örnek: Firmanin "ALI", "VELI", "CAN" diye üç tane kullanmakta oldugu isim için bir dilekçede "ALI VELI CAN" diyerek basvurmasi durumlari olabiliyor. Bunu da yaparken üç ayri basvuru için ücret ödemeyip tek seferde hepsini bir tane fiyatina kapatmis olduklarini düsünüyorlar. Fakat bunun sakincasi sudur; firma markalari böyle kullanmamakta her bir kelimeyi ayri ayri kullanmaktadir ve kendisini taklit edecek olanlar da kelimeleri tek tek kullanacagindan müdahalede sorun yasayabilir. Bir de en büyük problem baska biri üç ayri basvuru yaparak "ALI", "VELI" ve "CAN " markalarini ayni alanda kendi adina tescil edebilir.
4- Marka tescilinin hangi alan yada alanlari (Nice Siniflari)kapsayacagi çok dikkatle belirlenmelidir. Dogru meslek sinifinda alinmamis tescil hiç bir koruma saglamaz. Benim vekil kullanmadan basvuru yapan firmalarda gördügüm en büyük problem budur. Örnek: Özellikle magaza zincirlerinde su hataya rastliyoruz; "magaza kurma hizmetleri" diye yazarak basvuru yapiyorlar ve böyle yazinca "is idaresi konusunda danismanlik hizmetleri" alaninda tescil veriliyor. Oysa tescilin alinmasi gereken alt sinif "müsterilerin mallari elverisli bir sekilde görüp satin almasi için çesitli mallarin biraraya getirilmesi hizmetleri". Bu sekilde markasi kaybedilmis taninan magaza zincirleri bulunmakta.Yada Oto Galerisi olan firmalar otomobil imalat sinifinda tescil alarak kendilerine hiçbir sekilde faydasi olmayacak bir belge aliyorlar oysaki alinacak sinif Oto –Araba alim satimina aracilik hizmetleridir.
5- Yapilmis basvurunun takibi son derece önemlidir. Özellikle vekil kullanmadan basvuru yapan firmalar tüm islemler yolunda gitse ve marka onaylansa dahi son asamadaki islemleri tamamlamayarak basvuruyu düsürmekteler.olumlu devam eden basvurularin tamamlanamama orani %15 ve bunun tek sebebi takibinin dogru yapilmamasi.
Yazarın Diğer Yazıları
|