Isparta İlçeleri hakkında bu sayfada paylaşmak istedikleriniz varsa bize iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.
Aksu
Yaklasik 1200 metre rakiminda bulunan Aksu Ilçesi, eski adi olan Anamas’i, ilçe cografyasina hakim 2388 m yüksekligindeki Anamas Dagindan almaktadir.
Aksu ilçesinin yeraldigi yörede yapilan kazilarda, ilk çaglardan beri iskana açik oldugu görülmektedir. Yörede, Helenistik çaga ait M.Ö.2. ve 1. Yüzyildan kalma sikkelere rastlanmaktadir. Yapilan arastirmalardan, Aksu Vadisi ve Anamas yaylalari arasindaki ulasim zorluklarina ragmen, civarindaki bazi köylerde 16. yüzyildan beri Pazar kurulmakta oldugu ve bu yörede yogun bir Yörük nüfusun yasadigi anlasilmaktadir. Cumhuriyet döneminde, Egirdir'e bagli bir bucak olarak Yenice adi altinda idari konumunu sürdüren Aksu, 26.8.1988 tarihinde ilçe statüsüne kavusmustur.
Aksu ilçesi sinirlari içindeki en önemli tarihi kalintilar: Timbriada, Tynada, Eurymendon Kutsal Alani ve Roma Köprüsü dür. Yörede turistik önemi olan Sorgon ve Zindan Magaralari ile Sorgun yaylasi Aksu Ilçe sinirlari içinde bulunmaktadir.
|
Atabey
Atabey Ilçesi kuzeyden Senirkent ve Uluborlu, Batidan Gönen, güneyden merkez ilçe Isparta, dogudan da Egirdir ilçeleri ile çevrilidir. Ilçenin kuzeyini ve batisini Barla Dagi ve uzantilari bulunmaktadir.
Selçuklular döneminde bilinçli bir sekilde kervansaray agiyla donatilan Konya-Antalya güzergahindaki yerlesmelerinden birisi olan (Atabey) önem verildigi, Ertokus tarafindan burada 1224 yilinda insa ettirilen medreseden anlasilmaktadir. 13. yy. basinda tamamen Türklesen bölgede, önemli bir yerlesim merkezi olarak beliren Atabay’ deki medrese Osmanli devleti egitim sistemi içinde de fonksiyonunu devam ettirmistir. Atabey’ in 1478,1501, ve 1568 tarihlerindeki kayitlara göre, Egirdir ’e bagli bir nahiye oldugu yazilidir.
Ilçe sinirlari içinde bulunan baslica tarihi ve kültürel varliklar, Harmanören (Göndürle) de meydana çikartilan 41 Küp Mezarlar, Sidera Bayat Harabeleri, Ertokus Medresesi, Sinan Camiidir. (18) Atabey ilçesine bagli olarak, Islamköy Kasabasi yaninda 4 adette köy yerlesimi bulunmaktadir. Atabey ilçe merkezi Isparta’ya 23 km uzaklikta olup, çogunlugu çift yol olmak üzere asfalt yol ile baglidir.
|
Eğirdir
Isparta ili sinirlarinda yer alan Egirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk degistiren Egirdir Gölü, tapusu Egirdir halki tarafindan Yüce Önder Atatürk'e verilen Can adasi, Türk Silahli kuvvetlerinin Dag Komando Okulu, dünyada esine az rastlanan Kasnak Mesesi ve Sigla Ormanlari, Türkiye'nin en önde gelen Kemik Hastaliklari Hastanesi, elmasi ve sadece Egridir'de görülen Apollon Kelebegi ile tarih ve doga zengini bir ilçedir.Egirdir kentinin Lidya'nin son hükümdari Kroisos (M.Ö.560-547) tarafindan kuruldugu ve ilk adinin da "Krozos" oldugu sanilmaktadir. Sehrin iç kalesi de Lidyalilar tarafindan yaptirilmistir.Romalilar döneminde ilçe Prostanna diye anilmistir. Yörede ilk Türk yerlesiminin 1071'den birkaç yil sonra gerçeklestigi sanilmaktadir. Anadolu Selçuklu hükümdari III. Kiliçaslan 1204 yilinda çevredeki sehirler ile birlikte, Egridir'i de Selçuklu egemenligi altina almistir. Selçuklular, sayfiye yeri olarak kullandiklari Egridir'e dogal güzelliklerinden dolayi Cennetâbad ismini vermislerdir. 1391'de Egirdir ve yöresi Osmanli egemenligine girmistir. Daha sonra Timur ve Karaman ogullari idaresine de giren Egirdir, Sultan II. Murat zamaninda 1423'te tam olarak Osmanli topraklarina katilmistir. Tanzimat'tan sonra ise Konya Vilayeti Hamit Sancagina bagli bir kaza olmustur. Cumhuriyetin kurulmasindan sonra da Egirdir, ilçe statüsünü korumustur.
|
Gelendost
Gelendost ilçesi, Isparta il merkezinin kuzeyinde, Egirdir Gölünün 10 km içerisinde kurulmustur. Gelendos ilçesi, ilk çaglardan beri, Pisidya Ülkesi adi verilen Göller Bölgesinin en eski kültür merkezlerinden birisidir. M.Ö. 3500 yillarinda “Mirya veya Miryo” adi ile Hititlerin bir kolu olan Anamurla Miryalilar tarafindan kurulmustur. M.Ö. 547 yillarinda bu topraklar Pisidyalilari yenen Pers’ lerin egemenligine geçmistir. 17 Eylül 1176 yilinda yapilan ve bir kismi da Gelendost Ovasinda geçen Miryakefalon Savasini Türklerin kazanmasi ile Selçuklu topraklarina katilmistir. Gelendost daha sonra Hamidogullari Beyliginin egemenligi altina girmistir.
|
Gönen
Isparta Il Merkezine 24 km uzaklikliginda, Isparta-Burdur karayoluna 5 km uzakligindaki Gönen’in tarihi M.Ö. 3-4 yüzyila kadar dayanir. Tarih boyunca Kaue, Kawaena, Colonia, julia, Augusta, Pia, Fida, Comama, Yuztinianopolis, Gonana, Konana, Könan ve Gönen adlari ile anilmistir. Roma Imparatorlugu Augustos’ un Pisidia adi verilen bölgede kuruldugu dört sehirden birisidir. Arastirmalara göre yörede ilk yerlesim birimi Yuvaca, simdiki yayla adiyla bilinen yerdir. Buraya ilk gelenler Yüreçi göçerleridir.
|
Keçiborlu
Isparta il merkezine 40 km uzakligindaki Keçiborlu ilçe merkezinin tarihi gelisimi Isparta ilçe merkezi ile benzerlik göstermektedir. Keçiborlu tarih boyunca, Eudoxiopolis, Keçik-Borlu, Kiçi-Borlu isimleriyle anilmistir. Keçiborlu, Hitit, Iyon, Lidya, Pers, Helen, Roma, Bizans devirlerini yasadiktan sonra 1204 yilinda Sultan Kiliç Arslan tarafindan Anadolu Selçuklu Devletinin egemenligine girmistir. Daha sonra Hamitogullari Beyliginde Uluborlu ve Gönen’e bagli bir kasaba olarak varligini sürdürmüstür.
|
Merkez
ISPARTA
|
Şarkikarağaç
Sarkikaraagaç ilçesi, güneyde Beysehir, kuzeyde Yalvaç, Aksehir, Doganhisar, batida Gelendost ve Egirdir, doguda Hüyük, kuzeybatida ise Yenisarbademli ile çevrilidir. Yüzölçümü 1232 kilometrekaredir.
|
Senirkent
Isparta Il Merkezine 76 km uzakliginda, Egirdir Gölü’ nün Hoyran Gölü adi verilen kuzey kisminin batisinda bir vadide yer alan ilçe, dag etegindeki meyilli düzlük bir arazide kurulmustur. Zira “Senir” dag etegindeki meyilli düzlük anlamina gelmektedir.
|
Sütçüler
Isparta'nin güneyinde yer alan Sütçüler ilçesinin kurulusunun M.Ö. 200 yillarina kadar dayandigi bilinmektedir. Bu gün Adada olarak adlandirilan antik kent, Pisidya bölgesinde; Pisidya ile Pamfilya bölgeleri arasinda yer almaktadir. 1330 yillarinda Hamitogullari beyligi Egirdir’ de kurulana kadar Sütçüler Selçuklular ’in elinde kalmistir .
|
Uluborlu
Uluborlu, tarih öncesi devirlerden beri çesitli medeniyetlerin hüküm sürdügü yörede yer almaktadir. Uluborlu’nun 4000 yil öncesi Hititler tarafindan kuruldugu bilinmektedir. Bu döneme ait kalintilara yörede hala rastlanmaktadir. Uluborlu, Türklerin fethi öncesinde Apolonia, Sozopolis, Mardion, Mardiyon, Mardiaion adlariylada anilmistir. 1070 yilinda Türklerin egemenligine girmistir. Bu devirden sonra Uluborlu, Borgulu, Burgulu, Ulugborlu isimleri de almistir.
|
Yalvaç
Isparta ili sinirlarindaki Yalvaç, il merkezine 105 km uzakliginda, Süleyman Demirel Havalimanina 121 km uzakligindadir.Antiocheia; Isparta iline bagli Yalvaç ilçesinin yaklasik 1 Km. kuzeyinde ve Sultan daglarinin güney yamaçlari boyunca uzanan verimli bir arazide kurulmus, Pisidia bölgesinin baskentidir. Antiocheia'da Apollonia gibi bir Seleukos kolonisidir.Seleukos soyundan Antiocheia tarafindan (M.Ö. 281-261) yillarinda kurulmustur. Kente kurucunun adina izafeten 'antiocheia' adi verilmistir.
|
Yenişarbademli
Yenisarbademli, Beysehir Gölünün batisinda, Toros Daglarinin kuzey uzantisi olan Anamas Daglari ile bütünlesir. Ilçe dogusunda, Beysehir, batisinda Aksu ve kuzeyinde Sarkikaraagaç ilçeleri ile çevrilidir. Ilçenin rakimi 1150 metredir. Ilçe sinirlari içerisinde bulunan Dedegöl Dagi (2892 m) ile Isparta’nin en yüksek dagidir. Yenisar tarih boyunca pek çok uygarliga sahne olmustur. Yapilan arastirmaya göre, M.Ö. 4000 yillarinda Etiler , M.Ö. 1500 yillarinda Frikyalilar, M.Ö. 800 yillarinda Iyonlar, M.Ö. 600 yillarinda Lidyalilar, M.Ö. 446 yillarinda Persler, M.Ö. 190 yillarinda Romalilar, M:S. 395 yillarinda da Bizanslar yörede uygarlik kurmuslardir.
1071 Malazgirt Zaferinden sonra 1142 yillarinda Selçuklu topraklarina katilabilmistir. 1810 yilinda Konya Vilayetine bagli bir kaza olmustur. Selçuklulara ait Kubad-i Abad Sarayi kalintilari da ilçe hudutlari içinde yer almaktadir.
Yenisarbademli, Sarkikaraagaç üzerinden asfalt yol ile Isparta il merkezine 177 km uzakliktadir. Yenisarbademli’ nin , baslica gelir kaynagi, tarim, hayvancilik, orman isçiligi ve balikçiliktir.
|
|