Isparta Hakkında Ne Varsa Isparta Denge Patent

ispartamiz.com > Şehir Rehberi > Köşe Yazıları

İletişim ve Biz

Yazan: Murat BAŞÇİFTÇİ

Iletisim, iki sistem arasinda düsünce, duygu, gözlem ve ihtiyaçlarin aktarilmasi, bunlara anlam verilmesi ve yorumlanmasi sürecidir.
Bu aktarma sözel ya da sözel olmayan yollarla yapilabilir. Sözel olmayan yollar jestler, mimikler, yüz ifadesi gibi beden diliyle kurulan iletisimdir.Yapilan arastirmalar da göstermektedir ki iletisimde ne söyledigimiz degil nasil söyledigimiz daha etkilidir. Söyle ki, söyledigimiz sözler %7, ses tonumuz %38, beden dilimiz %55 oraninda karsimizdakini etkiler.
Durum böyleyken beden dili ve ses tonunun kullanilmasi hakkinda hepimizin yeterli bilgiye sahip olmasi gerekir diye düsünüyorum. Fakat yaptigimiz egitimlerde, dost sohbetlerinde, günlük yasantimizda bu konuda alan disindan olanlarin yeterli bilgiye sahip olmadiklarini görüyoruz.
Nasil bir beden dili karsimizdaki insani etkiler ya da bizi etkisiz kilar ?
Nasil bir ses tonu insanlarin bizi can kulagi ile dinlemesini saglar ya da bizi iletisimden koparip yalniz birakir?
Günlük hayatta sahip olmamiz gereken temel iletisim becerileri nelerdir?Eminim hepimizin yukaridaki sorularla ilgili kulaktan dolma bilgileri vardir ama somut bir seyler söylemekte zorlaniriz. Bu yazimda öncelikle temel iletisim becerilerine kisa bir giris yaparak bilgilerimi paylasmak isterim.
Iletisim becerilerinin en temel olani etkin dinlemedir. Etkin dinleme, normal dinlemeden bazi özellikleri ile ayrilir. Etkin dinlemede karsimizdaki insani dinlerken zaman zaman geribildirimlerde bulunuruz, böylece konusan dinlenildigi hisseder, iletisim sürdürmekteki istegi artar.Etkin dinlemede göz temasi ve vücudun karsidaki kisiye yönelmis olmasi çok önemlidir.Dinleyici konusana dogru yönelmeli ve göz kontagi kurmalidir.Göz temasi rahatsiz edici sekilde olmamali, ara ara küçük bakislar yapilmalidir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.)bir kisiyle konusurken yaptigi isi hemen birakir, basiyla degil tüm bedeniyle muhatabina dönerdi.
Iletisim becerilerinden digeri kendini tanimadir.


Yazarın Diğer Yazıları